Margot Ladan Therapeut voor Kinderen

Prikkelbaar Darm Syndroom bij kinderen

Chronische buikpijn bij kinderen.

Ongeveer 5 tot 20% van de kinderen in Nederland heeft last van chronische buikpijn. Vaak in combinatie met harde of juist zachte ontlasting. Deze klachten kunnen van invloed zijn op het dagelijkse leven: Zoals op de stemming, het omgaan met andere kinderen, sporten, schoolprestaties en schoolverzuim.

Bij de meeste kinderen wordt er, bij onderzoek door de huisarts of kinderarts, geen afwijking  gevonden in de darmen. We noemen dit dan “functionele buikpijn” of “het prikkelbare darmsyndroom”. De darmen reageren dan overgevoelig op allerlei prikkels zoals voeding, spanningen en emoties.

Medicijnen en voedingsadviezen helpen uw kind vaak niet voldoende. En het advies luidt dan ook vaak dat uw kind er maar mee moet leren leven.

Effectieve behandeling met hypnotherapie.

Uit onderzoek (2007) van kinderarts en prof. dr. M Benninga en dr. A. Vlieger in samenwerking met Hypnotherapeut C. Frankenhuis blijkt dat hypnotherapie  zeer effectief is bij kinderen met een prikkelbare darm.

Vervolg onderzoek uit 2012 toont aan dat 70% ook op lange termijn, na 5 jaar pijnvrij is gebleven.

Maar wat is nou hypnose?

Sommige mensen denken bij hypnose of hypnotherapie aan iemand die voor je staat te zwaaien met bijvoorbeeld een zakhorloge. Of aan iemand die in zijn vingers knipt en je van alles laat doen wat hij graag wil.

Dit is echter ’toneelhypnose’ of ’tv hypnose’, en heeft helemaal niets te maken met de hypnotherapie die toegepast wordt in de medische wereld. Hypnose of trance is iets wat we allemaal kennen uit het dagelijkse leven. En vaak ‘doen’ zonder dat we het in de gaten hebben.

Hypnose en trance is hetzelfde als bijvoorbeeld een boek lezen of film kijken en helemaal niet meer in de gaten hebben dat iemand je roept. Je ‘zit’ dan zo in dat boek of die film dat je niets hoort. Of dagdromen is ook een vorm van trance. En dagdromen daar zijn kinderen heel goed in. Je bent dan heel geconcentreerd en tegelijkertijd heel ontspannen.

Prikkelbare darm en hypnotherapie.

Samen met de therapeut doet uw kind allerlei verbeeldingsoefeningen terwijl het hierbij heel ontspannen is. Zo kan het zich bijvoorbeeld een pijnlijke buik voorstellen als een heel zachte warme buik. Deze gedachtenbeelden hebben invloed op darmwerking.

Veel mensen herkennen dit principe als je bijvoorbeeld denkt aan je lievelings- eten. Dan loopt het water je in de mond. Onbewust zet je lichaam je speekselklieren al aan het werk. Dit vermogen om het lichaam te beïnvloeden met gedachtenbeelden is in hypnose nog vele malen groter.

Daarnaast leert uw kind verschillende ademhalings -en ontspannings oefeningen. Alle oefeningen zijn er op gericht de overgevoeligheid van de buik te verminderen.

Het behandelprogramma.

Nadat u contact heeft gezocht, via het contactformulier of telefonisch om een afspraak te maken, vind er eerst een intake gesprek plaats met de ouders en het kind.

Als therapeut vraag ik naar de buikpijn geschiedenis en geef ik uitleg over de behandeling. De behandeling bestaat uit 6 consulten in 3 maanden.

Uw kind wordt  gevraagd en aangemoedigd om de oefeningen ook thuis toe te passen. Dit opdat  het resultaat van de behandeling optimaal is. Kinderen vinden het ook erg leuk om te doen omdat het  prettige en leuke oefeningen zijn. En ze ervaren  dat ze meer en meer de regie krijgen over hun eigen buik.

Voor wie?

Het programma ” Baas over je darmen” is bedoeld voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar.

Om in aanmerking te komen voor behandeling is een schriftelijke diagnose van een huisarts of specialist nodig.

Kosten en vergoedingen.

De kosten zijn per consult 90 euro.

Hypnotherapie wordt in veel gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar. Deze kan u ook informeren welke regeling voor u geldt.

Informatie en afspraken.

Voor informatie of als u een afspraak wilt maken neem dan contact op via het contactformulier of bel 06-83 122 314.  Mocht ik telefonisch niet bereikbaar zijn spreek dan een boodschap in en uw telefoonnummer dan neem ik zo snel mogelijk contact op.

 

Bel (06) 83 122 314

margot@hypnotherapiepds.nl

 
 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X